Familj

Att amma eller inte amma 🐄

LÄt oss prata om det dÀr med amning. Jag fÄr extremt mycket frÄgor om hur jag gör med amningen nÀr jag Àr borta frÄn Sam, om jag fÄr problem med amningsbrösten nÀr jag trÀnar, hur jag tÀnker med amningen nÀr jag dricker vin osv. SÄ jag tÀnkte att jag lika gÀrna kan svara pÄ frÄgorna i ett inlÀgg.

Saken Àr den att jag inte ammar lÀngre, jag slutade helt nÀr Sam var ungefÀr en mÄnad. Inte för att jag inte ville amma, utan för att det inte funkade. Han fick inget bra tag om bröstet, fick inte i sig ordentligt med mat (hade visst inte sÄ grÀddig mjölk att bjussa pÄ) och var missnöjd hela tiden. BÄde han och jag blev frustrerade av att det inte funkade och varje dag var en kamp. Till slut bestÀmde vi oss för att testa att ge ersÀttning fullt ut istÀllet och det blev hela familjen gladare av. Sam blir mÀtt och glad och föredrar flaskan framför bröstet sÄ det funkar alldeles utmÀrkt.

Jag hade helst velat amma i 4-6 mÄnader, men jag tÀnker inte slÄ knut pÄ mig sjÀlv för att fÄ det att funka. Alla barn Àr olika, med den hÀr lilla skrutten fick det bli en annan lösning Àn med de tvÄ tidigare. Fördelen med att ge ersÀttning Àr att man kan dela pÄ matningen och ansvaret redan frÄn början. Samt att ocksÄ jag kan vara borta frÄn bebisen nÄgra timmar. Eller en hel dag som nÀr jag var i VÀxjö och jobbade.

Men om jag Ă€ndĂ„ ska svara pĂ„ era frĂ„gor sĂ„ har jag med tidigare barn pumpat nĂ€r jag har varit tvungen att vara borta frĂ„n bebisen. Jag har ocksĂ„ varit med om en ”brösten vĂ€xte i direktsĂ€ndning”-incident nĂ€r jag inte hade pumpat tillrĂ€ckligt. En annan gĂ„ng var jag pĂ„ en jobbmiddag och kĂ€nde att det lĂ€ckte, gick pĂ„ toaletten och tog av mig tröjan för att handmjölka (🙈), men mjölken sprutade med full kraft ner hela spegeln innan jag hann börja haha. NĂ€r det gĂ€ller alkohol och amning sĂ„ pumpar jag inte om jag har druckit nĂ„got glas vin. Det Ă€r en mikroskopisk del av alkoholen som gĂ„r ut i bröstmjölken (mindre Ă€n alkoholhalten i filmjölk faktiskt) sĂ„ det Ă€r inte pĂ„ nĂ„got sĂ€tt skadligt för bebisen. Dock tycker jag man brister i omdöme om man blir full nĂ€r man har en liten nyföding att ta hand om. Man har ju ansvar för ett litet liv liksom. Och det gĂ€ller ju givetvis Ă€ven pappan. Ser dock inga problem i att dricka nĂ„got/nĂ„gra glas vin eller champagne dĂ„ och dĂ„.

Visst kan jag sakna nÀrheten man fÄr nÀr man ammar och ens lilla bebis ligger och tittar pÄ en med stora ögon, men med tanke pÄ att huvudelen av Sams sovtid spenderas pÄ min eller Patriks mage sÄ kÀnner jag att vi har rÀtt sÄ mycket nÀrhet ÀndÄ, haha. 

9 svar till “Att amma eller inte amma 🐄

 1. Johanna skriver:

  Kloka du! Jag hoppas kunna amma med en barnmorska sa till mig att ”nĂ€r det kommer mer tĂ„rar Ă€n mjölk Ă€r det dags att ge upp”. Det tyckte jag kĂ€ndes skönt och fint 🙂

  1. Hannah skriver:

   Vilken klok barnmorska! SĂ„ sa aldrig nĂ„gon till mig. Men jag kĂ€nde nĂ€r tĂ„rarna sprutade att det var dags Ă„ ge upp. TĂ€nk om man hört den kommentaren dĂ„? Tar med mig de kloka orden till framtiden. 😊

 2. Karin skriver:

  SĂ„ himla bra att göra sĂ„ som funkar bĂ€st för er 👍👍👍

 3. Elin skriver:

  KÀnner sÄÄÄÄ igen mig!! VÄra grabbar Àr födda samma dag och jag har inte heller tillrÀckligt för att kunna amma, men man fÄr fokusera pÄ de fördelar ersÀttningen har!
  Lycka till med trĂ€ningen, jag fĂ„r ta det lite lugnare dĂ„ det blev kejsarsnitt.. men Ă€r snart igĂ„ng jag oxĂ„! đŸ‘đŸ»đŸ‘đŸ»đŸ‘đŸ»

 4. Caroline skriver:

  Skönt att du förhĂ„ller dig till en vetenskaplig syn pĂ„ amning och alkohol. Ingen som druckit sĂ„ mycket alkohol att man inte kan hantera en bebis bör heller inte göra det, varesig det handlar om mamma, pappa, mormor eller farfar. Men barnet kommer ta 0 skada av att dricka bröstmjölk med en alkoholhalt pĂ„ 0,0002 % (alltsĂ„ 0,2 promille) som man ungefĂ€r berĂ€knas ha efter 2 glas vin. PĂ„ riktigt, sluta moralisera kvinnors drickande. Tack för ditt stĂ€llningstagande Jessica đŸ™đŸœ

 5. Erika skriver:

  Tack Jessica för att du tog upp detta Ă€mne! Efter att min lilla flicka hade skrikit varje kvĂ€ll/ natt i 3 veckors tid, gav vi henne ersĂ€ttning! Jag orkade helt enkelt inte lĂ€ngre! Det resulterade i att jag ammade i kombination med ersĂ€ttning! Efter 3 mĂ„nader ville hon bara ha flaska och vĂ€grade bröstet! Jag har varit sĂ„ ledsen över detta och kĂ€nt mig som en dĂ„lig mamma! Alla ”mammor” runt om kring mig ha ammat sina barn! Jag valde dĂ€rför att inte umgĂ„s med nĂ„gra mammor överhuvudtaget för att jag mĂ„dde sĂ„ dĂ„ligt över amningen! synd att jag inte hade fĂ„tt höra dina kloka rĂ„d nĂ€r jag mĂ„dde som sĂ€mst! Kramar Erika

 6. Sara skriver:

  Det blev katastrof för mig med amningen av mitt första barn och det förstörde större delen av förÀldraledigheten.. med mina tvÄ nÀstkommande valde jag av den anledningen (samt ett par till) att ta tabletter som hindrade mjölkproduktionen för att starta. Jag ammade dem alltsÄ inte alls och hade fattat detta beslut redan under graviditeten. För mig var det rÀtt beslut och jag har inte Ängrat det en sekund. Toppen för de som fÄr amningen att fungera men det Àr verkligen ingen katastrof om man (av olika anledningar) vÀljer bort det.

 7. Jennie skriver:

  Helt rĂ€tt! Jag tĂ€nker samma kring alkohol. Som tur Ă€r har amningen funka alla gĂ„nger för mig och nu 3e gĂ„ngen ocksĂ„. Men ibland kĂ€nner man sig hopplös o vill ge ersĂ€ttning, dels för o kunna dela mer pĂ„ ansvaret… Men bara bita ihop sĂ„ lĂ€nge amningen funkar.

 8. Ida skriver:

  Tack för ett bra och viktigt inlÀgg Jessica!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.